Antal Szabina

Számomra a legszebb hivatás a világon
Antal Szabina portré

Remélem el fog jönni az az időszak, amikor a cigány származás nem jelent majd hátrányt. Tapasztalataim szerint a cigányok jelentős hátránnyal indulnak el az életben – gondolkozik el Antal Szabina, a roma orvosképzési program hallgatója, amikor a roma családból jött tehetségek társadalmi helyzetéről, ezzel kapcsolatos észrevételeiről kérdezem.

Egy cigánynak rengeteget kell bizonyítania akár egy iskolában, vagy egy munkahelyen – mondja töprengve. – Többet, mint másnak. Bizonyítania kell a körülötte lévő embereknek, hogy megbízzanak benne.

– Nem csak szabályos kérdéseket szeretnék feltenni, hanem kérlek, hogy mesélj! Mi az, amit fontosnak tartasz elmondani önmagadról és a családodról? Hányan vagytok testvérek, szüleid mivel foglalkoznak és mit szólnak otthon a terveidhez?

– Antal Szabina vagyok. Szabadszálláson élek öcsémmel, aki két éves és az anyukámmal. Van még egy nővérem és egy bátyám. A családban egy diplomás van, a bátyám. Ő szociálpolitikát hallgatott Pécsett. Ha minden jól megy, akkor én leszek a második. Ebben édesanyám és a testvéreim is mindenben mellettem állnak és támogatnak engem.
Édesanyám mindenképpen arra törekedett, hogy tanulhassunk, mivel neki nem adatott meg ez a lehetőség. Ő nyolc általános iskolát végzett. Édesapám már nem él velünk 16 éve. Ő szakmunkás  végzettségű.

– Mennyire támogatnak, vagy riasztanak el a választott orvosi pálya hallatán?

– Édesanyám először nagyon féltett az orvosi pályától. Attól félt, hogy nagyon megterhelő lesz nekem. De tudta, hogy engem nagyon vonz ez a tudomány, az orvoslás, így nem ellenezte a döntésemet.

– Hogyan találtál rá erre a képzésre? Valaki felhívta a figyelmedet, vagy saját magad kerested a lehetőséget?

– Én januárban hallottam erről a képzésről a bátyámon keresztül. Nagyon megörültem, mivel ez egy hatalmas lehetőséget jelentett nekem.

– Miért akarsz orvos lenni? Miért vonz az orvosi hivatás, és van már elképzelésed, hogy a pálya melyik ágára szeretnél majd szakosodni?

– Nagyon vonz az orvosi hivatás, mivel szeretek emberekkel foglalkozni, s kedvenc tantárgyam a biológia. Ez volt a választott érettségi tantárgyam is. Számomra a legszebb hivatás a világon az orvosi. Gyermekorvosira szeretnék majd szakosodni, vagy pszichiáter szeretnék lenni.

– Milyennek találod ezt a képzést, hogyan érzed magad ebben a képzésben, és miket tartanál még szükségesnek belevenni a programba?

– A képzés során nagyon jól éreztem magam. Sok embert megkedveltem akikkel ma is tartjuk a kapcsolatot. Nagyon tetszettek a kulturális előadások és programok, a színház, múzeum.
A programon kívül is nagyon sokat járok színházba. A középiskolában négy évig jártam színjátszóra. Szeretek olvasni és írni is.

– Hogyan érzed, milyen a helyzete, mi nehezebb egy tehetséges embernek attól, hogy éppen roma családba született? Milyen dolgokon változtatnál a társadalomban, ha rajtad múlna?

– Ahogyan elmondtam a beszélgetés elején, nehezebb helyzetben van egy roma családból jött ember, mint az átlag. Nehéz percenként bizonyítani a tényt, hogy megbízhatnak bennünk. Fárasztó és méltatlan is. És értelmetlen dolog, hiszen nem a származás határozza meg, hogy valaki milyen személyiség. Hiszen mindenki egyedi ettől függetlenül: ilyen vagy olyan jellemű ember. Véleményem szerint a mai társadalomból hiányzik az elfogadás és a szeretet. Az embereken elhatalmasodott az önzőség. Ha én változtathatnék a társadalmon, akkor biztosan ezek a dolgok lennének azok miket sürgősen átalakítanék.

Urbán Beatrice – Antal Szabina

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.